Høydepunkter og hemmeligheter på Helgelandskysten

Over 12.000 øyer, over 200 kilometer lang, befolket for om lag 11.000 år siden og med unike opplevelser på både de ytterste utpostene og i de innerste fjordarmene – det er bare et tidsspørsmål før Helgelandskysten er minst like populært som Lofoten er nå.

Det er noe spesielt med dette området.

I samarbeid med Hvitserk Norrøna. 

Naturen er nok det første man legger merke til. Det er ikke mye som kan måle seg med skuet som presenterer seg fra toppen av Rødøyløva, Lovundfjellet, Helgelandsbukken og De Syv Søstre. Eller følelsen av isolasjon på Myken, et par holmer i havgapet, hvor det til tider ubarmhjertige Norskehavet er nærmeste nabo.

Træna med den ubeskjedne selvutnevnelsen som Helgelandskystens Hawaii er et sted du ikke vil gå glipp av.  Et annet sted som verdt å merke seg er Glomfjellet, også omtalt som Lahko Nasjonalpark, hvor du har mulighet til å overnatte i Kvitsteindalsgammen. Like bortenfor finner du også Corbels Canyon, et område med huler, underjordiske elveleier og spektakulære steinformasjoner.

"Synet av fjellformasjonene på Sanna, med Trænstaven som det viktigste ikonet er verdt turen i seg selv."

- Marit Vidnes

Det som imidlertid gjør Helgeland til noe helt unikt er menneskene.

Havfolket, som de kaller seg. Bare navnet danner grunnlaget for en slags mystikk. Skjeggstubber, med værbitte ansikt og en pipe i munnviken, er kanskje det du tenker på, men det er ikke sånn Havfolket på Helgeland er. Nei, havfolket er de som ser muligheter blant utfordringer, de som bruker kløkt til å tenke nytt, de som hvertfall ikke lar seg stoppe av et vindkast eller to. 

Reiser du til Helgelandskysten vil du få oppleve dette på nært hold. Her er noen av de få tingene det kreative hav-folket på Helgeland holder på med: Trænafestivalen, en av Norges mest anerkjente musikkfestivaler på en av Norges mest isolerte øyer, whiskydestilleriet på Myken hvor de bruker avsaltet sjøvann i produksjonen sin, det arkitektonisk spektakulære fordypnings-rommet på Fleinvær (The Arctic Getaway) eller Travel Pass Nordland – reisepasset som gir deg muligheten til å hoppe fra øy til øy med enkelthet.

"Sper du på med ildsjeler som drifter små, idylliske steder som Støtt Brygge, Klokkergården på Rødøy, eller Havkanten på Husvær sitter du plutselig igjen med en destinasjon midt i blinken for den eventyrlystne nordmann."

- Marit Vidnes

Og ja, forresten! Det glemte vi å nevne...

Hvis du enda ikke har blitt overbevist kan vi legge til at Helgelandskysten er et mekka for kajakkpadlere. Det skulle vel bare mangle med 12.000 øyer og krystallklart vann, ofte sammenlignet med Adriaterhavet, som lekegrind…

Bli med oss på tur til Helgelandskysten i sommer!

Øyhopping på Helgelandskysten

Høydepunkter på Helgelandskysten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts